Warsztaty z tematyki zdrowego żywienia w połączeniu z nauką gotowania w Programach Aktywności Lokalnej – projekt „Tacy sami, bez ściany między nami”


Uczestnicy Programów Aktywności Lokalnej „Milowice”, „Niwka”, „Pogoń” i „Zagórze” oraz osoby z ich otoczenia w okresie od 29 października 2019 r. do 30 stycznia 2020 r. brali udział w warsztatach  z tematyki zdrowego żywienia w połączeniu z nauką gotowania. Warsztaty przeprowadził Pan Adrian Felix, który swoje umiejętności kulinarne prezentował w programie TOP CHEF. Obecnie prowadzi własne studio kulinarne, gdzie podczas prowadzonych kursów, warsztatów i spotkań dzieli się  swoim doświadczeniem, pasją i miłością do gotowania. Warsztaty zostały podzielone na dwie części. Podczas zajęć teoretycznych uczestnicy poznali m.in. zasady przygotowywania jadłospisu i  posiłków, zdrowego odżywiania, w tym nawadniania organizmu. Część praktyczna warsztatów odbyła się w Studio Kulinarne Adrian Felix w Sosnowcu. Uczestnicy pod kierunkiem Pana Adriana przygotowali „nieoczywiste” śniadania, dietetyczne koktajle, zaskakujące zupy, jak żurek na serwatce, mięsa przyrządzane na parze oraz ciekawe desery. Uczestnicy otrzymali materiały szkoleniowe oraz przepisy przygotowywanych podczas warsztatów potraw w czterech blokach: śniadania, mięsa, zupy i desery, co pozwoli na dalsze rozwijanie zdobytych podczas warsztatów umiejętności. Wspólne gotowanie podczas zajęć przyczyniło się do integracji uczestników, podniesienia ich samooceny oraz rozwijania zainteresowań.

Program Aktywności Lokalnej realizowany jest w ramach konkursu projektowego „Tacy sami, bez ściany między nami” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego.

Warsztaty kulinarne 1-minipx.jpgWarsztaty kulinarne 2-minipx.jpgWarsztaty kulinarne 3-minipx.jpgWarsztaty kulinarne 4-minipx.jpgWarsztaty kulinarne 5-minipx.jpgWarsztaty kulinarne 7-minipx.jpgWarsztaty kulinarne 6-minipx.jpgWarsztaty kulinarne 8-minipx.jpgWarsztaty kulinarne 9-minipx.jpg